Wednesday, November 20, 2013

Xing Koor o.l.v. Elke Jansen tot juni2014


De historie van het gemengd koor Xing:


Gemengd koor Xing, dat in 2011 haar 25-jarig jubileum heeft beleefd, vindt haar oorsprong in Arnhems nachtcafĂ© ‘Le Breton’. In 1985 begonnen met acht zangers, heeft Xing zich ontwikkeld tot een enthousiast koor, waarin stevig repeteren hand in hand gaat met plezier en ontspanning.

De kroeg speelde daarin nog lange tijd een rol, maar de protestliederen van toen zijn een beetje uit beeld geraakt. Wijzer geworden, zingt Xing nu over het leven zoals het is. In alle talen en stijlen. Het koor bestaat begin 2014 uit 25 vrouwen en mannen, die behalve het zingen ook de zaken van het leven met elkaar delen. Liefde, dood en leven, humor, passie, soms in een licht spotsausje… Het kan allemaal.

Elke Jansen in 2011 (foto WL)Elke Jansen in 2012.

Elke Jansen dirigeert Xing inmiddels alweer bijna vijftien jaar. Elke Jansen (1972) studeerde klassiek piano en enkele jaren zang lichte muziek aan het conservatorium in Arnhem en musicologie in Utrecht. Ze is dirigente van de Arnhemse koren Xing, Zijdelinks en theaterkoor Schudden voor Gebruik, en ze schrijft geregeld goed gewaardeerde arrangementen voor haar koren..
Als pianiste werkt ze regelmatig samen met zangers, acteurs en cabaretiers, waaronder Hester Macrander en kinderoperagezelschap Theater Vandenbulck. Daarnaast is ze eindredacteur van koortijdschrift ‘Zing’ en werkte ze als freelance muziekjournalist voor de Gelderlander (muziekrecensies), de Arnhemse Vereniging Voor Kamermuziek (publiciteit) en Het Gelders Orkest (interviews). Ook verzorgt ze presentaties van concerten en festivals als de Dag van de Kamermuziek, het Nederlands Koorfestival en de Gelderse Muziekzomer. In november 2005 verscheen van haar hand ‘De Kunst van de koordirectie’, over 40 jaar Kurt Thomas Cursus.

Elke Jansen is ook dirigente van het vrouwenkoor Zijdelinks

En  van het theaterkoor Schudden-voor-gebruik.